Scurt istoric

Istorie Decembrie 27, 2011

 

Parohia “Naşterea Maicii Domnului”, Lunca Cetăţuii 1, este situată în satul cu acelaşi nume din comuna Ciurea, Judeţul Iasi. Satul Lunca Cetăţuii este situat la 3 km în sud-estul oraşului Iaşi, pe drumul judeţean Iaşi-Negreşti-Vaslui.

 

Parohia s-a înfiinţat în anul 1996, dezprinzându-se din fosta Parohie Dumbrava, ca urmare a populării zonei cu case şi blocuri pentru angajaţii Combinatului de Utilaj Greu, ai Fabricii de Cărămizi Ciurea şi ai Secţiei de Industria Lemnului! Parohia nou înfiinţată cuprindea iniţial satul Lunca Cetăţuii şi satul Zanea, având hramul “Sf. Dumitru” şi avea ca loc de săvârşire a slujbelor liturgice biserica cu cimitir din satul Zanea .

În anul 1999, luna martie, s-a sfinţit locul noii biserici în satul Lunca Cetăţuii, având hramul “Naşterea Maicii Domnului” de către Presfinţitul Părinte Episcop Vicar Clinic Botoşăneanu. Odată cu sfinţirea noului loc s-a construit şi un mic paraclis din lemn provizoriu pentru se săvârşi slujbele liturgice , având ca ocrotitor pe Sf . Ierarh Nicolae.

În anul 2004, în satul Zanea se înfiinţează o parohie de sine stătătoare şi astfel Parohiei Lunca Cetăţuii îi rămâne arondat doar satul propriu-zis Lunca Cetăţuii.

Datorită construirii unor case noi în zona Serelor Vişoianu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în anul 2009, s-a înfiinţat Parohia “Pogorârea Sfâtului Duh” Lunca Cetăţuii 2, iar parohia ramasă a devenit Parohia “Naşterea Maicii Domnului”, Lunca Cetăţuii 1, cuprinzând un cartier de blocuri şi câteva case limitrofe acestora.

Odata cu înfiinţarea parohiei Lunca Cetăţuii şi cu sfinţirea locului pentru noua biserică cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” au început lucrările de construcţie la noua biserică parohială. Proiectul este realizat de către Arhitectul Bogdan Negoiţă, de la Centrul eparhial Iaşi în colaborarea cu Inginerul structurist Emil Vieriu, profesor la Facultatea de Construcţii Iaşi. Construcţia are dimensiunile 15m – lăţime şi 30 m lungime, având o înalţime de 22 m la nivelul crucii de pe cupola centrală. Momentan biserica este construită pâna la cota 2,40 m şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi a oamenilor de bună credinţă nădăjduim să continuăm lucrările şi în anii următori.

Prin mila Lui Dumnezeu la această parohie a slujit Pr. Dumitru Ilieş în perioada 1996-2006, iar din anul 2006 până în prezent slujeşte Pr. Marius-Emanuel Obreja.